Kansspelcommissie verbiedt loot boxen in games

Na een onderzoek oordeelt de Belgische Kansspelcommissie dat loot boxen in video games in strijd zijn met de Belgische kansspelwetgeving.

De Belgische Kansspelcommissie stelt dat verschillende games niet voldoen aan de Belgische kansspelwetgeving. Dat melden zowel de Kansspelcommissie als minister van Justitie Koen Geens in een persbericht.

Toen in november 2017 oproer ontstond over het gebruik van loot boxen in games, startte de Kansspelcommissie een onderzoek. De analyse werd in april 2018 afgerond en de commissie komt tot de conclusie dat betalende loot boxen kansspelelementen zijn.

Kansspelelementen

Samen met IT-specialisten en juristen onderzocht de Kansspelcommissie onder meer de games Overwatch, Star Wars Battlefront II, FIFA 18 en Counter Strike: Global Offensive. De daarin voorkomende loot boxen of andere gelijkaardige ‘in game-elementen’ voldoen aan de definitie van een kansspel.

“Betalende loot boxen zijn geen onschuldig onderdeel van videospelen die zich presenteren als behendigheidsspel”, stelt directeur bij de Kansspelcommissie Peter Naessens. “Spelers worden er door verleid en misleid en geen enkele van de beschermende maatregelen inzake kansspelen wordt toegepast.”

Nieuwe maatregelen

Om de ongereguleerde verkoop van loot boxen in games aan banden te leggen, pleit de Kansspelcommissie voor nieuwe maatregelen. De commissie raadt aan om met een nieuw pictogram meerderjarige gamers te waarschuwen voor het gebruik van loot boxen.

“Nu duidelijk is dat in het bijzonder kinderen en kwetsbare personen hier onbeschermd aan worden blootgesteld, worden de spelfabrikanten maar ook betrokken partijen opgeroepen deze praktijk een halt toe te roepen”, benadrukt Peter Naessens.

Overtredingen

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) eist een dialoog met de ontwikkelaars. “Kansspelen en gamen vermengen, zeker op jonge leeftijd, is gevaarlijk voor de geestelijke gezondheid”, stelt Koen Geens.

Indien de overtredingen worden vastgesteld, volgen boetes tot 800.000 euro en vijf jaar gevangenisstraf. Indien minderjarigen benadeeld worden, kunnen de straffen verdubbelen.

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *